Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Aanplant houtkant Aabeek

Het versterken en verbeteren van onze blauwgroene natuurverbindingen, om zo de vele prachtige leefgebieden van fauna en flora die onze gemeente rijk is, fysiek aan elkaar te koppelen. Dat komt een jaar geleden tijdens een overleg met Natuurpunt Kinooi op tafel als het voor hen belangrijkste actiepunt. We spreken af dit niet bij een papieren afspraak te houden, maar er ook effectief mee aan de slag te gaan.

Slechts enkele weken later duikt er een uitnodiging van Stefan Flipkens op in de mailbox. Of ik niet even met hem in gesprek wil gaan aan het brugje over de Aabeek, nabij De Goort? Die afspraak wordt meteen gemaakt en een dag later zijn we beiden ter plaatse. Stefans idee om de door de bevers omgelegde populieren langs het wandelpad naast de beek te vervangen door nieuwe exemplaren, de bomen meteen goed te beschermen en in een moeite ook de andere kant van de wegel te verfraaien met bijkomend groen, klinkt me als muziek in de oren! Het aangereikte puzzelstuk valt meteen op de juiste plaats.

Al snel gaan we in conclaaf met Watering Het Grootbroek, de eigenaar en beheerder van het bewuste gebied, en tekenen na hun goedkeuring samen een plan van aanpak en aanplant uit.

En vandaag is het dan zover! Deze namiddag gaan we, na een week gedwongen uitstel, met zo’n 15 enthousiaste Kinrooienaren aan de slag langs het 780 meter lange traject. Met behulp van spade en schop vinden er onder een sfeervolle winterzon maar liefst 600 bomen en struiken hun weg naar de reeds nauwkeurig voorbereide plantgaten. Op een goeie 2 uur is de klus al geklaard. Teamwork. Luttele minuten na het afkuisen van de laatste schup, gaan de hemelsluizen open. Moeder Natuur doet met andere woorden meteen haar duit in het zakje. Ik zal wel water geven, zal ze ongetwijfeld denken.

Straks, als het voorjaar weer komt, krijgen linde, spork, sleedoorn, wintereik, rode kornoelje, gele kornoelje, meidoorn en hazelaar alle kansen om tot wasdom te komen. De populieren, die komen er nog aan. Gaandeweg zal zo een prachtige en diverse groene coridor ontstaan, die nieuwe kansen biedt voor vogels, insecten en ander leven.

Een dagje op en top ‘Kinrooi meemaken’ dus! Van (haalbaar) idee tot voorbereiding en uitwerking: wat we doen, hier in Kinrooi, doen we samen. Volgende week toch ook maar eens checken op hoeveel nieuw aangeplante bomen de teller al staat. Met wat geluk is de kaap van 50% van de vooropgestelde 12.000 (in een periode van 6 jaar) straks al gerond. De realisatie van de buurtboomgaard aan De Hees en een hele trits aanplant door de gemeente is namelijk ook al achter de rug, en het herstel van een dreef in het Vijverbroek zit nog in de planning voor volgende maand.

Dank aan Stefan voor het idee, aan Watering Het Grootbroek voor het meedenken, Natuurpunt Kinrooi voor de hulp en ondersteuning, onze eigen diensten voor de goede voorbereidingen, de vele Kinrooienaren die een donatie deden aan ons project ‘woudfunding’ en alle vrijwilligers voor de hulp en de gezellige namiddag!

Deel op facebook