Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page

Schoolomgeving

Werk maken van verkeersveilige schoolomgevingen is een belangrijke beleidsoptie in de gemeente Kinrooi. De voorbije maanden zijn hier al diverse inspanningen voor gedaan. Zo was er onder andere de lancering van het Kinderknooppuntennetwerk, een nieuw initiatief om de veiligste weg naar school aan te geven. Begin dit jaar werd de vernieuwde schoolomgeving in Molenbeersel in gebruik genomen.

Nu is het tijd om het gebied rond de scholen in Kinrooi aan te pakken. In maart 2019 werden de eerste plannen voorgesteld tijdens enkele infomarkten. Toen was er zeer veel vraag naar fietsveiligere straten. Dat resulteerde in een plan waarbij diverse straten in de schoolomgeving als fietsstraat ingericht zullen worden. Na de Kasteelstraat in Kessenich – sinds september 2020 bij basisschool Icarus – zullen nu de Kloosterstraat, Nelisveld, Melkerijstraat en Processieweg (gedeeltelijk) ook fietsstraat worden.

Wat is een fietsstraat?

In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Gemotoriseerde voertuigen mogen fietsers niet inhalen. De maximum snelheid voor gemotoriseerd verkeer in een fietsstraat is 30 km/u. Het begin en einde van de fietsstraat wordt aangeduid met blauwe borden en een logo op het wegdek. Fietsstraten zijn ook zeer goed te herkennen aan de rode kleur van het wegdek, die ook op het plan weergegeven is. De volledige schoolomgeving wordt fietsstraat, uitgezonder het gedeelte vanaf de lagere school tot de Processieweg. Daar zal een vrijliggend fietspad links van de weg komen. 

Benieuwd naar de inspanningen rond verkeersveiligheid in Kinrooi?
Bekijk dan deze Fan van Kinrooi.